For on the Road: A Normal Lost Phone

De game die we deze keer behandelen in deze losse For on the Road vervaagd de grens tussen game en abstracte kunstvorm een beetje. Het zal een vrij korte beschrijving worden omdat de game voornamelijk verhaal gedreven is. Als ik daar teveel over zou spoilen zou het de ervaring van de game kunnen verminderen. Het is in ieder geval een titel die je wel aan het denken zet.

In de game speel je eigenlijk een naamloos figuur. Het zou iedereen kunnen zijn. Je hebt namelijk een mobiele telefoon gevonden op straat. Het zou je zomaar in het dagelijks leven kunnen gebeuren! De hele game speelt zich dan ook af op een mobiele telefoon. Het lijkt net alsof je naar een ander operation systeem staat te staren als je de game opent. Je ziet de standaard opties voor bellen en berichtjes, als mede wat apps die je misschien wel of niet bekend voor kunnen komen.

Who is Sam?

De game een echt voluit game noemen is misschien een rare keuze voor een gebeurtenis wat zich alleen maar voltrekt op een mobiele telefoon. Er zijn toch degelijk wel game-elementen aanwezig in de vorm van puzzels die je moet oplossen. De moeilijkheidsgraad hierin loopt vrij snel op tot dat het bijna gokken wordt, of op het internet een walkthrough opzoeken, maar daar verpest je de game een beetje mee. Zoveel puzzels zitten er namelijk niet in. Het is dus zaak alle berichtjes en mailtjes op de telefoon goed door te lezen en alle plaatjes te analyseren om de informatie te vinden die je zoekt. Zelf heb ik één keer écht vast gezeten en het antwoord was in deze ook vrij ver gezocht. De “foto’s”op de telefoon zijn met een soort pastel achtige stijl weergegeven wat er echt tof uit ziet! Dus kudo’s voor het art team van de game.

Je standaard hoofdscherm in the gameDe ster van de game is toch wel het “verhaal”. Het is niet zozeer een verhaal, maar meer een belevenis van een tiener genaamd Samuel die net achttien is geworden. Hij worstelt nogal met wat problemen in zijn leven en ik kan me voorstellen dat veel mensen zich daar wel in kunnen vinden. Het is jammer dat in de beschrijving van de game al gehint wordt naar wat er loos is (enig sinds in ieder geval), maar ik snap het wel. het is vrij lastig je game zo te promoten zonder wat context. Door Sam zijn telefoon door te spitten kom je steeds meer achter wat er speelt en waarom hij doet wat hij doet. Het is echt tof dat je puzzelstukjes aan het zoeken bent en dat je de laatste stukjes pas echt kan plaatsen als je alles ontgrendelt hebt. Het kan zelfs zijn dat het voor sommige mensen wat heftige reacties los maakt, maar ik kan me ook voorstellen dat veel mensen er wel wat aan hebben. Dus schuw je veel lezen niet en ben je ook benieuwd naar wat Sam’s leven zo overhoop heeft gegooid? Download de game dan nu en probeer er zelf achter te komen wat er speelt of ben jij dus een lurker die stiekem met andermans telefoon meeleest? Dan is deze game wel wat voor jou.

De game kost een luttele € 2,99 en is naast iOS en Android ook verkrijgbaar op Steam. Een game over een mobiele telefoon komt toch beter tot zijn recht óp een mobiele telefoon. Gelukkig had Sam geen code om zijn telefoon te ontgrendelen anders wat het een hele korte game geweest.

 

5 februari, 2017

Meepraten over dit artikel