For on the Road: Februari 2017

Ahhhh, februari, de maand van de liefde met Valentijnsdag in het verschiet, maar fuck dat! Je wilt natuurlijk gewoon toffe games op je mobiel spelen het moment dat je lief de deur uit is of als je op de wc zit, of op de bus staat te wachten, of omdat je je dood verveelt omdat de rij bij de kassa in de supermarkt niet opschiet.    

 

Silent Age

We beginnen deze week met een ouderwetse point and click adventure in de aanbieding! Jij bent Joe, een letterlijke Amerikaanse average Joe. Je werkt bij een gigantisch bedrijf als conciërge en aan jou om het gebouw spic en span te krijgen! Nee grapje, dat is gelukkig niet waar de game om draait. Je wordt namelijk door je baas naar het kantoor geroepen met goed nieuws: je collega heeft ontslag genomen en daardoor heb jij promotie gemaakt! Je mag nu de ondergrondse laboratoriums schoonmaken. Hoezee!

Daar houdt het gelukkig niet bij op en uiteindelijk draait de game om tijdreizen. Je krijgt een apparaat in je bezit waarmee je vrij kunt reizen tussen het heden en de toekomst. Wat blijkt nou? Iedereen in de toekomst is dood en het is aan jou om erachter te komen hoe dit gebeurd is en om de wereld van de ondergang te behoeden. Succes!

De eerste chapter van de game is gratis en speel je uurtje of drie wel doorheen. Vervolgens kan je voor iets minder dan vier euro chapter twee kopen (die gelijk een stuk langer duurt) om tot de conclusie van het verhaal te komen. Het is weer eens verfrissend om een game te spelen die een einde heeft. De game neemt je niet bij de hand, maar is op geen enkel stuk moeilijk of frustrerend. Zeker omdat je items verdwijnen nadat ze hebt gebruikt wat voor een opgeruimde inventory zorgt. Op een uitzondering daar gelaten zijn de meeste puzzels vrij logisch en ploeg je vrij snel door de game heen, maar het is soms ook weer eens fijn om een game te hebben waar je je even in verdiept om vervolgens na een paar uur met een tevreden gevoel af te sluiten.

+ Old School click and point adventure

+ Chapter 1 is gratis om te proberen

+ Is nergens moeilijk

– Voor Chapter 2 moet je wel lappen

– Misschien nét te duur voor wat je krijgt (voor het totaal pakket zou het wel een kloppende prijs zijn)

 

Kingdom Hearts Unchained X

Er zijn zat fans van Kingdom Hearts in de wereld (toch Madelon?), getuige dat er al jaren gekwijld wordt als er weer wat informatie omtrent deeltje drie wordt gedeeld. Dan heb ik nu iets om de dorst van tussendoor te lessen, namelijk een mobile versie van je favoriete serie! Hoewel dit zeker onder doet als je ze naast de originele games legt. In Unchained X (wat gebaseerd is op de browser versie) speel je met een zelf gemaakte avatar die een keyblade krijgt toebedeelt om de duisternis een halt toe te roepen.

De combat in de game is turn-based. Je gebruikt ‘medaillons’ om aan te vallen en dan kan je per aanval kiezen of je een groep vijanden aanvalt, of een afgezonderde aanval op één vijand die dan net wat meer schade toebrengt. Ennn…. dat is het eigenlijk wel betreft combat. De combat werkt met een steen-papier-schaar principe (Strength -> Speed -> Magic) en daar kan je je keyblade en medaillons op af stemmen.

Medaillons zijn de aanvallen in de game, maar deze zijn gebaseerd op de Kingdom Hearts personages. Zo kom je talloze Final Fantasy gerelateerde medaillons tegen als Squall, Cloud, Sephiroth en noem maar op, maar ook Sora en zijn compagnons zijn goed vertegenwoordigd. Compleet in de stijl van mobiele games kun je deze medaillons sterker maken zodat deze nieuwe aanvallen krijgen die er wel tof uitzien. Verder kan je je personage nog eindeloos customizen met de te ontgrendelen outfits (cat ears for the win!) en heeft de game zelfs nog een (lamlendig) verhaal.

In de story modus doe je verschillende omgevingen aan zoals de wereld van Alice in Wonderland, het bos uit Sneeuwwitje of Agrabah en de woestijn uit Alladin. “Dit is echt tof dacht ik bij mezelf” tot dat ik er achter kwam der er weinig meer werelden in zitten (ik zal niet teveel spoilen). De story mode bestaat uit 500 levels waarvan ik er 200 geklaard heb voordat de eentonigheid mij de baas werd. De vijanden levelen natuurlijk lekker met je mee totdat je bijna geld moet gaan neerleggen om sterker te worden. Heel zonde dat ze niet meer variërend waren met werelden. Dat zou de game naar een veel hoger niveau getild hebben.

+ Disney en Square in je zak!

+ Veel te customizen

+ Bekende werelden

– Te weinig verschillende werelden

– Verhaal modus wordt op ten duur saai.

 

The Last Viking

Heb je altijd al een viking willen zijn? Dat kan nu in deze mobile game. Soort van. In The Last Viking bestuur jij één van de laatst overlevende Vikingen. Aan jou om je rijk weer op te bouwen en te claimen wat voor jou is! Dit klinkt een stuk interessanter dan de daadwerkelijke gameplay though. Toch, als je even doorbijt, houd je een leuke game over.

De game bestaat uit twee gedeeltes. Het varen in een boot naar nieuwe bestemmingen en het overnemen (met geweld!) van deze bestemming beslaat het tweede gedeelte. Beide gedeeltes werken grotendeels hetzelfde. Dankzij een soort veredelde quick time event. Je hebt namelijk een balk waar een cursor overheen beweegt en het is aan jou om op tijd op het scherm te tikken.

Doe je dat bij het varen, dan gebeuren er twee dingen. Bij het ene vakje ga je sneller met de boot en met de andere vul je je pijlen bij. Je wordt namelijk constant bestookt met bommen, granaten en verschillende rare voorwerpen. Het listige zit hem in dat de hitbox steeds kleiner wordt naar mate je vordert. Bij het overnemen van een dorpje werkt het iets anders. Daar heb je vier stats (attack, defense, hit, en speed) met elk een eigen kleur. Als jij drie keer dezelfde kleur aantikt krijg je een boost in betreffende sector. Als bonus vult je magie meter ook nog eens als je drie keer goed raakt.

Bij het overnemen van dorpjes verdien je weer nieuwe recruits die je mee kunt nemen op je reis. Het enige nadeel daarbij is dat je ook een nieuwe boot moet kopen om deze te vervoeren. Je bent dus ook een hoop resources aan het sparen om zowel je units die je meeneemt te versterken als de boot waarmee je reist. Het is een leuke wisseling van de wacht en het houdt je scherp. De game wordt al vrij snel pittig wat resulteert in grinden om verder te komen. Door de simpele besturing voelde dit niet als een straf, maar ik kan me voorstellen dat mensen daar snel op af kunnen knappen.

+ Vikingen!

+ Simpele, maar leuke gameplay

– Te snel teveel grinden

VR Fantasy

We hebben weer een unicum in For on the Road! De eerste VR-game! Een VR-game op je mobiel? jazeker! Dat kan met gemak dankzij of the Samsung Gear VR of de simpelere variant daarop: The Google Cardboard. Deze is met gemak zelf in elkaar te knutselen of anders voor een paar luttele euro’s online te bestellen.

VR Fantasy is een first person dungeon crawler wat, tegen mijn verbazing in, goed werkt op je telefoon. Helaas heb ik zelf alleen een cardboard waardoor je de ‘bril’ steeds moet vast houden wat lastig gamed, maar dat nemen we maar even voor lief. De besturing werkt prima (op de zijkant zit een knop die je gebruikt om aan te vallen) en je loopt automatisch de richting op die je kijkt. De game is alleen graflelijk, maar als proof of concept of een keer aan je vrienden te laten zien is het een leuke gimmick game. Aanvallen doe je met een zwaard en verder ben je voornamelijk sleutels aan het verzamelen om verder te komen. Zelf ben ik niet echt vergekomen omdat ik érg licht in mijn hoofd werd van deze game en dat terwjil ik PSVR al redelijk gewend ben.

+ VR op je mobiel!

+ Besturing werkt beter dan verwacht

– Meer leuk om ‘even te laten zien’ dan een volwaardige game

3 februari, 2017

Meepraten over dit artikel