For on the Road: Lost in Harmony

Soms heb je zo een pareltje die je gelijk met de hele wereld wilt delen en laat ik er nou net één gevonden hebben. Uiteraard is de game niet voor iedereen weggelegd, maar het is lang geleden dat een mobiele game zoveel bij mij persoonlijk teweeg heeft gebracht. De combinatie van alles doet het hem gewoon. Genoeg opgehemeld. Laat het me voor je verhelderen!

Lost In Harmony is een ritmische, omgekeerde, niet-zo-endless runner. Dit klinkt vaag, maar de uitleg is simpel. De game is verdeeld over dertien levels. In elk level heb je twee segmenten. Je hebt het op tijd tikken op ‘sterren’ in de hemel op de maat van de muziek dat je misschien wel kent van spellen als Elite Beat Agents. Soms moet je er twee tegelijk aan tikken en op andere momenten moet je een ster vast houden en slepen over het beeldscherm. Daarnaast heb je het runner gedeelte waarbij je obstakels moet ontwijken. Nu noemde ik het voorheen omgekeerd, omdat je richting het scherm gaat in plaats van de speler af. Obstakels kunnen van elke richting komen. Van voor, aangegeven door pijltjes, van achter, links of rechts. Alles wordt tijdig aangegeven dus het wordt nooit oneerlijk. Ondanks dat moet je soms goddelijke reflexen moet hebben om alles te kunnen ontwijken. Deze twee segmenten lopen naadloos in elkaar door en de game is wel zo lief ze niet allebei tegelijk te gebruiken.

Tik de "sterren" in de hemel aanDe muziek in de game is fenomenaal. Er wordt gebruikt gemaakt van klassieke muziek en er zijn soms lichte aanpassingen in gemaakt zodat het in de game past. Elke actie die je doet in de game, slaat terug op de muziek die je hoort en past vaak perfect. Bij een versnelt stukje in de muziek gaat Kaito ook steeds sneller. Tweede punt die de game zo tof maken zijn de visuals. De hoofdpersonen Kaito en Aya zien er schattig uit en reageren ook echt op hun omgeving. Kaito draagt Aya op zijn rug terwijl hij door woeste omgevingen skateboard. Zo rijdt je het ene moment door een actieve vulkaan en wordt je op andere momenten achterna gezeten door een gigantische vloedgolf. Het volgende level skateboard je opeens over een gigantische futuristische snelweg terwijl je allemaal hightech zwevende auto’s ontwijkt, uiteraard nog steeds op de maat van de muziek. De transities binnen de levels zijn niet anders dan beeldschoon te noemen.

De game kent ook een verhaal wat hard kan aankomen bij mensen. Hoewel het verhaal licht verteld wordt door simpele sms-gesprekken tussen Aya en Kaito, slaan de levels terug op de conversaties die ze tussen elkaar voeren. Dit klinkt vaag, maar wordt vanzelf duidelijk als je de game speelt. Emotie voert hier de boventoon en de muziek en de levels zijn precies goed op elkaar ingespeeld

Dertien levels wat karig zeg je? Valt wel mee. Je kan de levels ook nog een keer op hard mode proberen om je score te verhogen, maar is je honger nog niet gestild? Geen probleem! Je kan zelf levels maken en online posten! En met elk nummer wat je zelf wilt! Heb je daar geen zin in? Maakt niet uit! Dan spring je gewoon online en speel je andermans levels. Er zitten veel crap levels tussen, maar er zitten er ook zat bij die goed hun best hebben gedaan en die een delight zijn om te spelen. Waar wacht je nog op? De eerste paar levels kun je gratis spelen om de game te proberen, daarna moet je het luttele bedrag van €3,20 neerleggen om de volledige game te ontgrendelen.

 

Update versie 2.0

Oeeeh, een paar dagen geleden een nieuwe update! Spannend! Ik opende de game en zag in het hoofdscherm staan dat er 15 december een nieuwe storyline bijkomt. Dat is tof! En de lay-out van het hoofdscherm is veranderd. Ziet er allemaal wat strakker uit. Toch maar even een nieuw leveltje spelen. Uhmm.. wat is er gebeurd? De manier van spelen is veranderd. Oh wow, ze hebben alles wat hatelijk is aan mobiele games in deze game gestopt. Dat. Is. Zonde. En hatelijk. En verschrikkelijk. Aan de gameplay zelf is niets veranderd alleen de manier van het level klaren is aangepast. Laat het me wederom uitleggen!

Zo ontwijk je van alles

Voorheen werd je beloond elke keer als je een obstakel goed ontweek of een ster goed aantikte met een percentuele stijging. Het doel was om minimaal 50% score te halen. Dat was genoeg om het level te halen. Hoger percentage betekende uiteraard meer punten en hoger op het leaderboard. Elke keer als je namelijk geraakt werd door een voorwerp of een ster miste werd dit weer afgetrokken van het percentage. Een eerlijk systeem toch zou je denken? Nou dan hebben ze compleet uit het raam gesmeten en ik weet niet welke idioot dit nieuwe systeem heeft bedacht, maar die mogen ze per direct ontslaan.

Na de update gaat het zo, op normal krijg je 8 hit points (op hard 2) om het voor het gemak maar even zo te noemen. Elke keer als je nu iets raakt of een ster mist gaat er een hit point af. An sich ookdodging op een futuristische snelweg wel eerlijk, maar als je bedenkt dat ik ruim dertig keer geraakt werd in een level kan je er een beetje een beeld bij schetsten hoe oneerlijk dit is. Zeker aangezien je als je af gaat of opnieuw moet beginnen, of (je raadt het al) geld moet neerleggen om verder te spelen. Verschrikkelijk ridicuul en een achterlijke beslissing. Ik moest alleen nog het laatste level uitspelen na de update en ik kom er eerlijk niet doorheen en ik weiger er ook maar een cent voor neer te leggen.

Het online gedeelte is ook aangepast, waar je voorheen gewoon random een level kon kiezen en spelen, moet je nu betalen met ‘stardust’. Dit is een goedje wat je verdiend tijdens de levels door over een stardust-trail te rijden. Als je genoeg verdiend dan kan je het stardust neerleggen om het level online te spelen. Ik durf niet te zeggen of je het dan eenmalig mag spelen of dat je daarmee het level voor altijd ontgrendelt, want ik weiger de game op deze manier te spelen.

Ik snap dat mensen geld willen verdienen met hun applicatie, maar dit is wel een hele riante manier om mensen in elk gat te naaien wat ze hebben. Zeker aangezien V1.0 dit allemaal niet kende. Zover ik weet moet je voor V2.0 ook gewoon nog hetzelfde bedrag neer leggen en dat is echt not done. Dood en dood zonde hoe ontwikkelaar Digixart Entertainment zo een prachtige, geweldige, gevoelige game, zo hard heeft kunnen verneuken. Ik raad dan ook zéker niet aan om de game op deze manier aan te schaffen.

Ik hoop to be continued met goed nieuws.

11 november, 2016

Meepraten over dit artikel