For on the Road: Magikarp Jump

Nintendo heeft mobile gaming omarmt en dat is te zien aan alle games die ze laatste tijd voor mobiele platformen uitbrengen. Hun nieuwste telg is Magikarp Jump en alweer de derde Pokémon game op de mobiele markt. Iets anders dan de vorige aangezien deze game zich focust op niemands favoriete Pokémon: Magikarp. 

Ik heb de game nu een tijdje gespeeld (kleine week) en ben er eerlijk gezegd nu al klaar mee. De game draait om het fokken van Magikarps. In plaats van deze tegen elkaar te laten vechten, laat je ze tegen elkaar springen (ik verzin het niet). Degene die het hoogst springt wint en zo mag je door naar de volgende uitdager totdat je de topman van een league verslaat en een badge wint, want Pokémon.

Je Pokémon maak je sterker door drie dingen:

1) Je moet hem voeren. (klikken op voedsel wat in het water zweeft).

2) Je traint hem door hem te laten trainen in springen en flailen. (hoef je zelf helemaal niets voor te doen)

3) Andere Pokémon die je helpen hem sterker te maken (geen idee hoe dat in zijn werk gaat, komt gewoon neer op het klikken van de Pokémon die aan de kant staat). Het stomme hieraan is dat alles compleet random is. Het eten wat spawnt in je vijver is random. De trainingen die de game voor je Magikarp uitkiest zijn random. De resultaten van die trainingen zijn nog willekeuriger (hij kan het good, great of amazing doen, en hoe beter hoe meer Jumping Power je krijgt). De game kent na een training ook nog random events waarbij je soms geld of diamanten kan verdienen of een trainingspunt erbij krijgt, want ja het blijft een mobiele game natuurlijk en daar moet aan verdiend worden. Je hebt namelijk drie trainingspunten die je kan besteden en voor elk half uur dat je wacht krijg je er één terug.

KIJK HOE SPANNEND

Het geld wat je verdient kan je spenderen aan het upgraden van het voedsel en de trainingen zodat je meer JP verdient. Maar hier komt het leukste. Je hebt ook nog een trainers level wat stijgt als je de “intense” jump battles wint. Deze is gekoppeld aan de max level wat je Magikarp kan worden. Zit deze aan zijn top dan gaat hij met pensioen en moet jij een nieuwe opvissen en begint het hele riedeltje weer van voren af aan. Leuk toch? Om zo een game te spelen waar alles compleet willekeuriger is en je geen enkele vorm van vaardigheden nodig hebt?

In mijn herinnering van de Pokémon-games die ik gespeeld heb, had ik nooit echt de associatie van het hoog springen van een Magikarp. De Pokédex uit Generatie 2 game Pokémon Gold dacht daar anders over en zegt het volgende:

            “A underpowered, pathetic Pokémon. It may Jump high on rare occaisions, but never more then seven feet”

Okay, apart. Aangezien mijn Magikarp op een gegeven moment met gemak hoger sprong dan een gebouw van tien etages. Pokémon Platinums Pokédex heeft daar een antwoord op:

            “A Magikarp living for many years can leap a mountain using Splash. The move remains useless, though”

Niet alleen de lore spreekt zichzelf tegen, maar ik vraag me serieus af hoe ze op dit idee zijn gekomen. Ik heb het idee dat ze gewoon alle stagiaires erbij betrokken hebben en een wedstrijd hebben gehouden wie het slechtste idee kon bedenken. Allemaal als test om te zien of ze ermee weg kunnen komen, want ja het blijft Pokémon met dit als eindresultaat. Begrijp me niet verkeerd hoor, de game is prima Nintendo-esque afgewerkt met schattig cartoony graphics en leuke animaties, maar de game zelf is zo inhoudsloos als een selfie van je oma op Facebook.

Het moment toen mijn Magikarp opgeblazen werd door een Voltorb tijdens een random encounter was het moment dat ik mijn telefoon neerlegde, de game deftig verwijderde van me telefoon en het me naast me neer legde. Ik hoop dat de volgende game weer wat meer inhoud heeft.

 

We gaan For on the Road in iets ander jasje gieten. Zo zullen we de games in losse artikelen bespreken zodat we er wat beter op in kunnen gaan. Zo hebben we meer tijd om games beter te doorgronden en leukere games uit te zoeken. Heb je nog suggesties voor mobiele games of voor de rubriek zelf? Laat het ons weten via PR@gamedomein.net

10 juni, 2017

Meepraten over dit artikel