Gamer Files #10: Een bak met geld naar PlayStation

Mijn fanboy gedrag heeft zich schandalig laten gelden de afgelopen maand. Er is een hele bak geld naar Sony gegaan om maar vooraan te lopen met de technieken die geboden zijn. PlayStation VR stond zoals velen van jullie eerder gelezen hebben al op de lijst, maar daar moest om het helemaal af te maken toch ook nog wel een PlayStation 4 Pro bij. En dan niet te vergeten alle games die nog gekocht moesten worden bij de VR headset. Maar is deze bak met geld wel terecht geweest achteraf gezien?

Twijfel twijfel twijfel

Bij al deze aankopen is de twijfel er geweest of ik het wel moest doen. Sony is nou niet bepaald aardig voor de achterban en is enorm arrogant geworden sinds de lancering van de PS4. PSN werkt ondanks de miljoenen PS Plus abonnementjes die verkocht worden nog steeds niet fatsoenlijk en op beurzen is het ook niet het meest uitnodigende volk. Toch is hun lijn met hardware goed en zijn ontwikkelaars ook op een goede manier bezig om de hardware te ondersteunen. De keuze voor het kopen van een nieuw stukje hardware is dan ook niet heel moeilijk. Wat wel moeillijk is, is het inschatten van de ondersteuning en de houding van Sony richting gamers. Het is een duivelse tango die zich sinds de lancering van de PS4 in mijn hoofd afspeelt. Aan de ene kant vind ik de hardware van Sony over het algemeen goed. Aan de andere kant is het nog ruw en niet gepolijst zoals de grote concurrent van Sony dat inmiddels wel voor elkaar heeft. Bij Microsoft weet je waar je aan begint. Bij Sony? Sony is hit or miss.

PlayStation Network moet beter

De grootste crux ligt hem bij mij niet in de hardware en de games, maar bij PlayStation Network. Sinds de lancering van de PS4 is het verplicht om 50 euro neer te tellen voor de Maximale Sony experience. Niet geheel terecht gezien de vele momenten van downtime en jouw favoriete games die op online gebied soms vaker offline zijn dan werken. Sterker nog. Sommige games hebben een haperende multiplayer ondanks de officiele ondersteuning en afspraken die met Sony gemaakt worden. Belachelijk toch? Zo is Watch_Dogs 2 op dit moment een paradepaardje waar Sony mee mag pronken. Toch vreemd dat dan rond de lancering de multiplayer nog niet werkt, zonder een indicatie wanneer dat dan wel zo gaat zijn. Je betaalt trouw 50 euro voor PSN, legt vervolgens 55 a 65 euro van je zuurverdiende centjes neer voor Watch_Dogs 2, en vervolgens krijg je een halve game voor issues met de multiplayer! Waar dat aan ligt, geen idee maar feit is wel dat het lijkt alsof er geen reet gedaan wordt met jouw investering in PSN. Ondertussen mag Sony zich in de blote handjes knijpen dat zij onze steun krijgen. Na 16 jaar PSN werkt het nog steeds niet naar behoren op momenten!

maxresdefault

Simultaan met geld smijten

Of dat nog niet erg genoeg is zijn oktober én november de basis voor een verandering in het gaming landschap. Sony toont ballen en neemt de duik in het diepe met de lancering van zowel PlayStation VR en de PlayStation 4 Pro. Ik ben gek op nieuwe gaming hardware en dus zijn deze twee maanden gewoon duur. Wel is het zo dat ik PlayStation VR op de voet heb gevolgd en dat een zekerheidje was. PlayStation 4 Pro? Not so much! Geld kan maar één keer uitgegeven worden zoals jullie waarschijnlijk snappen en mijn geld stond op PlayStation VR. Tot Game Mania aanbood om mijn PS4 uit begin 2015 op te nemen in het tweedehands circuit en mij vervolgens voor een vriendelijk prijsje een PS4 Pro aan te bieden. Hoppa, ruim 600 euro down the drain in twee maanden puur en alleen aan Sony hardware. Als ik dat zo teruglees zou ik me moeten schamen! Sony is echter wel de enige die zo veel losmaakt in een gamer met track record om de geldsmijterij te rechtvaardigen. Natuurlijk doet de concurrentie het ook niet verkeerd, maar niemand heeft de ballen om hardware zo kort achter elkaar te lanceren, én ook nog eens goed te verkopen.

De eindconclusie

Het eindcijfer voor beide stukjes hardware is positief. Echter bekruipt mij het gevoel dat Sony op softwaregebied gewoon niet wil leren. Mensen betalen er nu voor dus de kwaliteit moet gewoon omhoog. De games en hardware zijn prima maar dat PSN… Jezus wat is dat kut op momenten. Was de hardware de zuurverdiende centjes waard? Jazeker! Het maximale wordt uit de PlayStation 4 Pro gehaald met een 4K HDR televisie om op te gamen en voor de echte afsluitmomenten is PlayStation VR de uitgelezen keuze. Gelukkig mag ik mezelf gamejournalist noemen waardoor ik wat rustiger aan kan doen met de gaming uitgaves (Wel in ruil voor de nodige coverage) maar voor Sony hebben wij dat graag over.

Al met al is er hardware gekocht, zijn er games gekocht, en heb ik genoeg content bij elkaar weten te sprokkelen om de hele winter mee door te komen. Althans, zo lijkt het. Want met de PS4 Pro’s forward compatibility belofte zullen er weer een aantal titels van de schap komen om te spelen. Het was de uitgave waard. Nu ligt de bal bij Sony om zich te bewijzen en PSN en de kwaliteit van de games wederom een schop onder de kont te geven.

17 november, 2016

Meepraten over dit artikel