Het collectief Gamegeheugen

Een nieuwe rubriek vind vandaag zijn pilot! Wij pakken schaamteloos een televisieformat over en proppen dat in geschreven content. Het collectief Gamegeheugen is onze stap richting het bouwen van een volwaardig geschiedenisboek (of eigenlijk twee) met de hoogte en dieptepunten van het gaming landschap waar wij ons nu in bevinden. Deze keer stellen wij de vraag. 8 Bit graphics, Hoogtepunt of dieptepunt?

Wat zijn 8 Bit graphics eigenlijk?

8 Bit graphics zijn het smoelwerk van games die uit kwamen eind jaren 80. Titels zoals Commander Keen, Super Mario Bros en Kirby vinden hun eerste home console smoelwerken in de 8 Bit graphics standaard en werden dan ook al snel kenmerkend voor de grafische pracht die de gaming wereld gered heeft. Jullie horen het goed. Toen Nintendo met de NES de huiskamers wist binnen te dringen werd het duidelijk dat games een format waren waar nog decennia aan gesleuteld kon worden.

Vandaag de dag zijn 8 Bit graphics vooral het onderwerp van schaamteloze kopieën en soms ook games die niet eens in de schaduw mogen staan van de oude garde. Daarom is het dus ook de vraag of deze graphics in het geheugen moeten blijven als iets van onze jeugd en iets waar wij warm fuzzy feelings van krijgen. Aan de andere kant is het een grafische stijl die besmet raakt met nog meer troep, uitzonderingen daargelaten uiteraard. Maar wat vind onze redactie eigenlijk… 8 Bit graphics, houden of weg?

Melvin over 8 Bit graphics

Ik vind dat 8 bit graphics in ere moeten houden. Hier zijn uiteraard meerdere manieren voor en het moet ook niet in elke game gepropt worden. Het moet de game wel sieren. Een goed voorbeeld is het aankomende Super Mario Odyssey. In het zand koninkrijk level heb je een kleine stukje waar je via een pijp een muur betreedt en in 2D 8 bit pixel vorm gegoten wordt. Dit natuurlijk als pure ode aan de eerdere Mario gamen. Dat is dé perfecte manier om het in een huidige triple AAA-titel te stoppen die van nieuwere technologie geniet.

Bij de Danganronpa-serie wordt af en toe gebruik gemaakt van 8 bit pixel stijl om personages op een map aan te geven. Hoewel het niet bij de rest van de stijl van de game past, misstaat het ook zeker niet. Wat we wel zien is dat er talloze indie games zijn die gebruik maken van 8 bit graphics. Zo de eerste gedachte die dan bij mij naar binnenschiet is het financiele plaatje. 8 bit graphics zijn in vergelijking niet duur om te maken en daarom een makkelijke keuze. Ook komen we het veel tegen in mobiele games en daardoor kan er makkelijk een overkill aan ontstaan. Zeker omdat een hoop van die games niet van een denderende kwaliteit zijn. Graphics maken voor mij zeker niet een game. Dat is wel te zien aan top titels zoals Shovel Knight die de stijl goed onder die knie. De echte shiner daarvan is toch echt de gameplay.

Samenvattend ben ik vóór 8 bit Graphics zolang het goed toegepast wordt in een game en zolang de 8 bit moeheid niet te slaat.

Mark over 8 Bit graphics

8 Bit graphics, houden of weg, gelijk een lastige kwestie om een mening over te hebben. Aan de ene kant denk nijg ik sterk naar houden omdat de industrie daar zijn wortels heeft en dat mogen we niet vergeten. Aan de andere kant kan ik me best voorstellen dat mensen hun 4K tv tot het volste willen benutten. Toch zeg ik uiteindelijk houden en wel vanwege de indiegames. Kleinere studio’s grijpen denk ik eerder naar 8 of 16 bit dan naar een full blown 3D engine, kijk bijvoorbeeld naar Yacht Club die zouden bijvoorbeeld nooit meet een Shovel-knightesque game maken. Nee absoluut houden die 8 bit graphics, leve de nostalgie.

Roel over 8 Bit graphics

Het is vreemd, nostalgie word meestal geput uit een aantal generaties als het aan komt op spelcomputers en voor mij is 8 Bit niet de generatie die meteen een bel doet rinkelen als het gaat om nostalgische gevoelens. Wel zijn 8 Bit graphics ooit de bestaansreden geweest voor gaming in general. Na de grote gaming crash die veroorzaakt werd door te veel ontwikkelaars met te veel zooi kwam Nintendo met de NES en het probleem werd opgelost. Games konden niet zomaar meer aan de man gebracht worden en daarmee steeg de kwaliteit. 8 Bit graphics moeten dus absoluut in ere gehouden worden al is het alleen maar omdat de NES het hele gaming landschap op eigen houtje wist te redden.

Zoals jullie kunnen lezen is de score unaniem. 8 bit graphics zijn een grafische stijl waar wij als gamers trots op mogen zijn en die wij in ere moeten houden! Wel moeten uitgevers en ontwikkelaars opletten dat niet zomaar iedere game in de oude stijl ten tonele word gebracht maar zoals eerder aangegeven kan het een verrijking zijn voor een game, kijk bijvoorbeeld naar Danganronpa en Super Mario Oddyssee. Houden dus!

16 augustus, 2017

Meepraten over dit artikel