NBA 2K18

Informatie

Ontwikkelaar Visual Concepts
Uitgever 2K Sports
Releasedatum 19-09-2017
Gespeeld op Microsoft Xbox One S
Platforms PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 & Windows, Nintendo Switch
Genres Sport

Ook bij Gamedomein zijn we weer ten volste bezig aan de drukke maanden september en oktober, en de sportgames kunnen dan zeker niet ontbreken. Waar de recensies van PES en Madden al laten zien dat het goed gaat met deze games, en dat de lat bijzonder hoog ligt, zijn de NBA 2K games eigenlijk altijd een zekerheid. Elk jaar dat de games uitkomen komt er echter weer meer kritiek op de games naar boven en ook dit jaar is het geen uitzondering. Weinig veranderingen en wat rare keuzes met microtransactions lijkt de game behoorlijk in de weg te zitten. Dat neemt niet weg dat iedereen deze veranderingen, of het gebrek hieraan hetzelfde ervaren. Soms is de uitspraak ‘never change a winning team’ ook van toepassing op games. Of dat echter geldt voor NBA 2K18 valt nog te bezien. 

Laten we beginnen bij het begin, NBA 2K’s basis is bijna onverslaanbaar. Dat is ook elk jaar weer te zien met NBA Live van EA wat hopeloos probeert bij te benen. Dit is dan ook meteen hetgene waar NBA 2K elk jaar een interne strijd mee heeft. Hoe kun je jezelf verbeteren als je basis eigenlijk al vrijwel perfect is? Het is helaas goed te zien dat in NBA 2K18 wat beslissingen worden gemaakt die niet ten voordele van de game uitpakken. Maar het is goed om dan wel gezegd te hebben dat de basis onovertroffen is en dat er in dit opzicht weinig veranderd is. Dat neemt niet weg dat de interne strijd in NBA 2K18 tot een kookpunt is gekomen, want waar houdt een gamer het minste van? Inderdaad, weinig veranderingen en veranderingen die geld kosten. Wat ons brengt bij de microtransactions.

Verkeerd gegokt

In eerste instantie was de weg die NBA 2K inging een interessante. Bijna alles wat je in de games deed leverde je Virtual Currency (VC) op, en deze kon je gebruiken om dingen te kopen en up te graden. Net als de munten in FIFA, waarmee je nieuwe shirts kunt kopen, etc. De goede kant hieraan was, is dat je gestaag groeide in games met bijzonder veel mogelijkheden. Maar dat nam niet weg dat je alles kon bereiken als je maar goed genoeg was, of geduld had. In NBA 2K18 is deze weg bijna compleet weggebroken achter absurd veel tijd of het uitgeven van geld. En dit is een gok die NBA 2K18 online op veel kritiek is komen te staan. Als speler merk je er in het begin vrij weinig van, tot je tot een muur komt. Dan is de keuze, grind je nu verder voor VC of koop je deze met echt geld.

Waar de meeste games vandaag de dag de keuze al hebben gemaakt voor microtransactions, is dat meestal wel enkel voor kleine dingen. In NBA 2K18 houdt het compleet je progressie tegen. Om beter te worden heb je nou eenmaal heel veel VC nodig, en dit kost vaak honderden aan uren aan spelen. Dit kan opgelost worden door een keer je portemonnee te trekken, maar NBA 2K18 dwingt je dit vrijwel telkens te doen. En dat is echt onacceptabel. Nu ben ik persoonlijk geen tegenstander van microtransactions en extra geld uitgeven voor een game die ik leuk vind. Maar het moet nooit je progressie tegenhouden en al helemaal niet de verhoudingen online en offline bepalen. NBA 2K18 heeft niet enkel een verkapt mobile game model, maar je zou het zelfs pay to win kunnen noemen.

Sterk contrast met de kwaliteit

Gelukkig is alles wat de game je biedt voor de rest echt fantastisch. Alles wat je gewend bent van de series is ook terug te vinden met extra’s. Zo zijn de wedstrijden nog steeds levendig en lijken de sporters levensecht. Dit geld ook voor alles rondom de wedstrijden, de stadions zijn sfeervol, commentaar lijkt altijd anders en de aankleding van de interviews, besprekingen, etc. is allemaal realistisch. Alsof je echt naar een potje basketbal zit te kijken, waar net zoals in het echt, de belangen bijzonder hoog zijn. Het is daarom extra jammer dat randzaken de gameplay en graphics zo in de weg zitten. Want als het enkel daar om zou gaan, zou NBA 2K18 een 10/10 game zijn geweest. Want wat me ook opviel was de audio in deze. Alle kleine geluiden lijken haarscherp opgenomen te zijn en maken het totaalplaatje compleet.

De menu’s en opties zijn misschien wat verouderd en kunnen wel een vernieuwing gebruiken. Het voelt een beetje langzaam, net als de laadtijden, en wat onoverzichtelijk. Maar zodra je weet waar je moet zijn, is dit compleet weg. Gelukkig maar, want het lijkt wel alsof ik elk moment weer iets nieuws ontdek. Zo zijn alle mogelijkheden uit 2K17 aanwezig, maar hebben ze MyCareer helemaal op de schop gedaan. Alles is grootser en meeslepender. Misschien is het verhaal wat standaard, maar dat kun je niet zeggen over de opties en aankleding. Je hebt een hele stad om in rond te lopen en keuzes te maken. Van je outfit tot een kappers, alles vind je hier terug. Dit is een leuke toevoeging om het verhaal nog persoonlijker te maken. Het geeft de game echt zijn karakter, en zorgt ervoor dat je nog urenlang zoet kunt zijn.

Dit is dan ook meteen het jammere aan de game. Alles is goed, tot je op het punt komt dat je teveel moet grinden. Hierin heeft de NBA 2K helaas een verkeerde keuze gemaakt en laat het zijn fans toch een beetje in de steek. Vooral omdat het een te goede game is om te laten liggen. Je wordt praktisch gedwongen om een vervelende keuze te maken in een game die geweldig is. Dit is niet alleen zonde, maar vooral onnodig. Laat ik dan maar zeggen dat NBA 2K18 een echte aanrader is, en een van de beste sportgames, en games op zich, die ik ooit heb gespeeld. Dat neemt niet weg dat game zichzelf in de voet schiet zodra je het uiterste uit de game wilt halen. Hopelijk kan een update dit verbeteren, of zal NBA 2K19 dit niet weer hebben. Want zo een goede game kan echt niet verpest worden door zoiets onnodigs.

30 september, 2017

Beoordeling

78% Een geweldige game wordt teruggehouden door domme keuzes om geld te verdienen

Trailer