Outcast: Second Contact

Informatie

Ontwikkelaar BigBen Interactive
Uitgever BigBen
Releasedatum 7 november 2017
Gespeeld op Sony PlayStation 4 Pro
Platforms PlayStation 4, Xbox One, Windows
Genres Exploration, Open World, Action

Wauw,.. Wij dachten deze game nooit meer aan te kunnen raken. Kids, deze recensie is niet alleen een opiniestuk over de game, maar ook een stukje technische geschiedenisles over gaming op een P.C. anno 1999. Outcast: Second Contact is namelijk een remaster dan een 18 jaar oude titel die iedereen eigenlijk allang vergeten is maar revolutionair was bij zijn release. Wij willen jullie dan ook kennis laten maken met hoe goed Outcast: Second Contact in elkaar steekt.

Stel je voor, het is 1999 en gaming in 3D is niet eens echt een ding. Dan moet je wel balls of steel hebben wil je een open wereld 3D game op de markt brengen. Na veel programmeerwerk aan random “engines” kwam Outcast tot leven. Nu weten wij wel beter met engines zoals Decima (Horizon en Death Stranding) Unreal Engine (Gears of War 4, Paragon, Kingdom Hearts 3) en Unity (Cities Skylines). Destijd waren die engines er helemaal niet en dus werd er zelf gebouwd aan iets wat moest draaien op de computers van toen. Het is daarom bewonderenswaardig dat Outcast de game kon worden die het werd, en tot op de dag van vandaag nog interessant genoeg is om er zelfs een remaster van uit te brengen.

Cutter Slade en String tunneling

Het verhaal is intact gebleven, net als vrijwel alles in de game. Jij speelt Cutter Slade die na de uitvinding van String Tunneling een repair missie gaat doen in een andere dimensie. Eenmaal daar aangekomen lijkt het repareren van een simpele drone wat minder makkelijk dan het lijkt. Door een missie aan te nemen van een van de lokale bewoners word je meegesleept in een confrontatie die in de nieuwe dimensie plaatsvind. En dat helpt natuurlijk niet bij het uitvoeren van de missie. Niet alleen dat is er trouwens aan de hand. Ook jouw collega’s zijn op mysterieuze wijze verdwenen, waardoor je ook naar hen op zoek moet. Er is genoeg te doen in de nieuwe dimensie om je een aantal uur bezig te houden. In tegenstelling tot de meeste open world games die leunen op leveling systemen en dergelijke is Outcast een titel die leunt op exploration en en het ontrafelen van het verhaal. En daar is genoeg van te vinden.

Nieuwe graphics, nieuw smoelwerk

Waar Outcast bij zijn originele release zijn tijd eigenlijk ver vooruit was is die impact in deze nieuwe versie weg. Wel ziet het er natuurlijk factoren beter uit, en dat is te danken aan een nagenoeg algeheel opnieuw opgebouwde game. Het gekke is dat er niet overgestapt is naar een nieuwe graphics engine zoals Unreal 4, maar je eigenlijk nog steeds aan het kijken bent naar de engine die in 1999 er voor zorgde dat games naar een hoger niveau moesten. Anno 2017 kan daar natuulijk veel meer uit geperst worden en dat heeft BigBen dan ook absoluut gedaan. Het lijkt nog steeds op een PS3 game en dan niet eens een goede, maar je kunt zien dat de game een vrijwel totale make-over heeft gehad. De game draait nagenoeg vlekkeloos en dat is vooral hetgeen dat telt bij deze remake.

Outcast: Second Contact willen wij met onze review vooral intact laten. Anno 2017 is het geen aanrader voor nieuwe spelers. Het is echter wel een aanrader voor mensen die Outcast kennen of er minstens van gehoord hebben. Het is een geschiedenisles in een nieuw jasje en deze bijzonder game verdient het daarom om nog een keer gespeeld te worden. Speel de titel daarom ook vooral voor het verhaal en het exploration component want die delen van Outcast: Second contact zitten meer dan goed.

22 november, 2017

Beoordeling

73% Outcast: Second Contact is een game voor een kleiner en ouder publiek. Maakt het echter geen minder goede game!

Bol.com

Trailer

Meer lezen over