Samsung Gear VR: De experiences

Niet alleen is de Gear VR van Samsung een prima apparaat om je reis in Virtual Reality mee te beginnen, ook bieden de aanwezige games en ervaringen de nodige variatie in wat je kunt doen. Oculus levert zelf al een aantal applicaties mee zoals een bioscoop waarin je video’s en bijvoorbeeld streams van Twitch kunt zien. Ook Netflix levert een app voor de bril waarmee je je kunt afsluiten van de buitenwereld en kunt laten wegzakken in een op maat gemaakte ervaring. Maar welke ervaringen zijn nou eigenlijk echt de moeite waard om te beleven? Welke applicaties bieden de meerwaarde in VR bekeken te worden?

box_cafeThe Night Cafe – An immersive tribute to Vincent van Gogh

Van Gogh kennen we allemaal als schilder van diverse schitterende maar vooral ook dure doeken. Deze applicatie brengt je naar zijn wereld en laat zien hoe een Café er uit zou zien door een bepaalde kunststroming die Van Gogh vaak gebruikte. The Night Café laat je door het Café heen lopen en acties uitvoeren met objecten. Het is dus niet echt een game maar een soort kijkdoos waar je doorheen kunt lopen. De applicatie ziet er schitterend uit en brengt toch rust in wat een vrij drukke kunstvorm kan zijn.

The Night Café blinkt uit door de rust die de ervaring met zich meebrengt. Vooral als je even kort pauze wilt nemen van je drukke werkleven en even iets anders wil doen waarbij je toch knopjes moet indrukken dan is The Night Café een leuk tussendoortje.

box_puraTana Pura

Wat gebeurt er eigenlijk als je net dood bent? Niemand weet het zeker maar wat leuk is om te doen is om je ogen strak dicht te knijpen en te genieten van de lichtshow die je ogen zelf produceert. Tana Pura is ongeveer hetzelfde idee. De strakke graphics die om je heen dansen met een zachte rustgevende soundtrack op de achtergrond. Na een paar minuten is het allemaal voorbij en zweef je langzaam richting de hemel. Het klinkt allemaal vrij luguber maar deze ervaring is bijna memorabel te noemen. Een emotionele rollercoaster richting een nieuw begin. Genoeg zwevende complimenten over Tuna Pura, zien is beleven en daarom is deze app ook niet om over te slaan. Tuna Pura is zo’n seeing is believing concept waarbij een zwaar onderwerp aangehaald wordt om iets moois te maken. Laat je vooral onderdompelen in de schitterende opzet van de applicatie en wacht rustig af tot de applicatie zichzelf helemaal afgespeeld heeft voordat je een mening vormt over wat je zojuist gezien hebt.

box_sisterSisters

Een woonkamer, een horror-achtige setting en… Nouja de rest moet je zelf beleven. Sisters neemt je mee naar één van die typische horror-ervaringen waar iedereen altijd zo schrikachtig over doet. Jij zit in een huiskamer, kunt niet bewegen (maar wel rondkijken) en om je heen gebeuren een aantal dingen die je liever niet zou willen zien. De ervaring neemt je mee naar een huiskamer waarin allerlei objecten staan die cliché zijn voor het horror genre en waar tijdens de ervaring ook iets mee gebeurt. De vraag is alleen hoe lang jij het vol houd voordat je de Gear VR weer af doet en iets anders gaat doen. Sisters is een clichématige applicatie. Toch is een horror-ervaring in VR wel degelijk anders dan dat je gewend bent van een normale horrorfilm of spookhuis op de kermis. Toch leuk om even naar te kijken dus! Sisters is overigens ook beschikbaar voor Google Cardboard.

De drie ervaringen die wij gezien hebben springen boven alles uit vanwege hun duidelijke werking, grafische niveau en mogelijkheden binnen de ervaring. Er zijn natuurlijk nog tientallen andere ervaringen te vinden in de Oculus store en bibliotheek maar sla vooral de bovenstaande apps niet over. Onze ervaring is dat 360 graden videos op de Gear VR nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn om echt scherp en memorabel te zijn. De applicaties in dit artikel zijn dat wel en laten mogelijk zien waarom Virtual Reality geschikt is voor projecten zoals Tuna Pura en The Night Café. Ook horror-ervaringen zijn heel doeltreffend in VR en het is dan ook afwachten wat andere applicaties in de toekomst nog gaan laten zien op dat gebied.

30 januari, 2016

Meepraten over dit artikel